Asian Music Invasion
Добре дошли !

Това е специално място за специални хора - слушането на азиатска музика е критерий, а фенщината задължителна !!!
За да се разгърне целия форум е необходима регистрация !!!

To take full advantage of everything offered by our forum, please log in if you are already a member or join our community if you're not yet....Тhe music of your heart
 
ИндексКалендарГалерияВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиПотребителски групиРегистрирайте сеВход
K-POP
Asian Music Invasion

Популяризирайте Вашата страница също
най - нови албуми!
Съб Окт 02, 2010 10:43 am by S & SComments: 103
Правила, закони и забрани !
Пет Сеп 17, 2010 8:13 pm by S & S
- Писането на кирилица e задължително, тъй като така мненията се четат по-лесно, а при търсене се извеждат всички резултати.
Мнения и темите на латиница ще се трият! без да Ви бъде искано разрешение !
Ако имате проблеми с …


Comments: 0
Приятели и Партньори
Music

MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com
Януари 2019
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
КалендарКалендар
Търсене
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Online User Counter

ONLINE COUNTER

VISITOR COUNTER

wiviya

Share | 
 

 Корея ........

Go down 
АвторСъобщение
S & S
Неспасяем случай
Неспасяем случай
avatar

Брой мнения : 357
Join date : 17.09.2010

ПисанеЗаглавие: Корея ........   Сря Сеп 22, 2010 7:41 am

Корея е държава в Източна Азия, разположена на Корейския полуостров. Понастоящем е разделен на две части. На север се намира Корейската Народно-демократична Република (КНДР), а на юг – Република Корея (РК). На север от полуострова се намира Русия, а на запад е разположено Западно море, на срещуположната страна на което се намира Китай. Отвъд Източно море е разположена Япония, а на юг се намира Тихият океан.Имената на Корея

Понастоящем в Корейската Народно-демократична Република (КНДР) е прието името Чосон (조선) или "Страната на утринната свежест", а в Република Корея – Хангук (한국). Има предложение Обединена Корея да се нарича Корьо (고려). Корьо (고려) е корейска династия, която съществувала през 918-1392 г. От нея произхожда европейското име на Корея.

Корейският език

Корейският език (в РК: Хангуго (한국어) или Хангунгмал (한국말); в КНДР: Чосоно (조선어) или Чосонмал (조선말)) се говори в Корейската Народно-демократична Република (КНДР) и от 48,5 милиона жители в Република Корея (РК). Корейската азбука днес се състои от четиридесет букви.
Понастоящем в Корейската Народно-демократична Република (КНДР) е прието името Чосон (조선) или "Страната на утринната свежест", а в Република Корея – Хангук (한국).

Брой говорещи:


Южна Корея 48,5 млн.


Северна Корея 23 млн.

История

Фактът, че всички корейци говорят и пишат на един език, е от голямо значение за запазване на националната им идентичност. Съвременният корейски език има няколко диалекта, които са близки, така че говорещите различни диалекти нямат проблем с общуването помежду си. За стандартен (книжовен) е приет говорът, който се използва в Сеул и централните райони на страната.
Според лингвистичните и етнографски проучвания, корейският език принадлежи към алтайските езици, сред които са и турски, монголски и японски. Както в японския, така и в корейския език има много заемки от китайски, подобно на големия брой заемки от латински и гръцки в европейските езици. Хангъл (한글), корейската азбука (първоначално наречена Хунминджонгъм (훈민정음)) е създадена през 1446 г. от крал Седжонг (세종) и група придворни учени. Корейското писмо се научава бързо и писането с него е лесно. Това е допринесло за високото ниво на грамотност на корейците.


Транскрипция на корейските фонеми

Корейската азбука днес се състои от четиридесет букви. С двайсет и една от тях се означават гласните (монофтонги и дифтонги), а с останалите деветнайсет - съгласните.
А) монофтонги
ㅏ /а/
ㅓ /о/
ㅗ /о/
ㅜ /у/
ㅡ /ъ/
ㅣ /и/
ㅐ /е/
ㅔ /е/
Гласните ㅓ и ㅗ се пишат различно, но се произнасят еднакво. Същото се отнася и за гласните ㅐ и ㅔ.
Б) дифтонги
ㅑ /я/
ㅕ /йо/
ㅒ /йе/
ㅖ /йе/
ㅛ /йо/
ㅠ /ю/
ㅚ /уе/
ㅙ /уе/
ㅞ /уе/
ㅟ /уи/
ㅘ /уа/
ㅝ /уо/
ㅢ /ъй/
В) консонанти
(1) прости
ㄱ /к, г/
ㄴ /н/
ㄷ /т, д/
ㄹ /л, р/
ㅁ /м/
ㅂ /п, б/
ㅅ /с, ш/
ㅇ /нг/
ㅈ /ч, дж/
ㅎ /х/
ㄱ, ㄷ, ㅂ, ㅈ в началото на думата се произнасят като беззвучни съгласни /к/, /т/, /п/, /ч/. Когато са в позиция между звучни сегменти (гласни и съгласни /м/, /н/, /л/, /нг/), те стават звучни /г/, /д/, /б/, /дж/. Съгласната ㄹ се произнася като /л/, но когато се намира между две гласни или в началото на думи, които са заемки, произношението ѝ се променя в /р/. Съгласната ㅅ се произнася като /ш/, когато се намира пред гласните ㅑ, ㅒ, ㅕ, ㅛ, ㅠ, ㅣ.
(2) аспировани
ㅊ /чх/
ㅋ /кх/
ㅌ /тх/
ㅍ /пх/
Тук /х/ се изговаря с придихание, подобно на h в английския.
(3) глотализирани
ㄲ /к/
ㄸ /т/
ㅃ /п/
ㅆ /с/
ㅉ /ч/
Глотализираните съгласни се произнасят с по-голяма сила, подобно съгласните, които се намират след /с/ в българския език.

Основни граматически характеристики на корейския език

Словоредът на корейския език е Подлог + Допълнение + Сказуемо. Той обаче не е строго определен. Освен сказуемото, което се намира в края на изречението, другите му части сравнително свободно могат да се местят.
Една от най-типичните особености на корейския език е сложната хоноративна система. Учтивостта се изразява с различни средства: различни глаголни окончания, учтиви глаголи, учтиви съществителни имена, някои форми за скромност.

Официалният сайт на Центъра по кореистика (на български)

Географско положение и климат

Под природна (физическа) география на Корея се разбира природната география на Корейския полуостров, на чиято територия се разположени Корейската народно-демократична република (накратко: КНДР или Северна Корея) и Република Корея (накратко: Южна Корея). Названието Корея се използва тук като синоним за Корейски полуостров.

Географско положение

Корейският полуостров се намира в Североизточна Азия. На север полуостровът граничи с Китайската народна република и Русия, на изток — с Японско море (наричано в Корея Източно море), което го отделя от Япония, на запад — с Жълто море (наричано в Корея Западно море), на другия бряг на което се простира Китай, на юг — с Корейския пролив.
Сухопътната граница между КНДР и Китай преминава главно по течението на две големи реки: Амнокканг (압록강) (кит. — Ялу) и Туманганг (두만강) (кит. — Туман). Последните шестнадесет километра от река Туманганг (두만강) оформят общата граница между КНДР и Русия. Реката Амнокканг (압록강) тече на югозапад и се влива в Жълто море, докато река Туманганг (두만강) тече на североизток, а после — на югозапад и се влива в Японско море.
Територията заемана от Корейският полуостров е 222 154 км², като територията на КНДР съответно е 122 762 км², а на Южна Корея — 99 392 км².

Релеф

Планини

Почти целият Корейски полуостров е покрит с планински вериги, които са ориентирани в две посоки: от север на юг и от североизток на югозапад. Веригите, разположени географски в посока север — юг, а това са планините Наннимсан (낭림산) — в Северна Корея и Тхебексан (태백산) в Южна Корея. Те формират геологическата основа на полуострова и изпълняват ролята на своеобразен вододел на немалко корейски реки. Други планини като Наннимсан (낭림산) (2186 м), Къмгансан (금강산) (1638 м), Сораксан (설악산) (1708 м) и Тхебексан (태백산) (1567 м) са разположени на хребетите на тези две планински вериги. Корейците особено почитат планините Къмгансан (금강산) и Сораксан (설악산) за тяхната необикновена красота, а планината Тхебексан (태백산) е описана в мита за техния „прабаща Тангун“ (단군). На територията на Корейския полуостров са разположени и няколко угаснали вулкана, така например планината Пектусан (백두산) (2744 м) е известна благодарение на вълшебния си вид и голямото кратерно езеро, което корейците наричат Чхънджи (천지) или „Небесното езеро“.

Плата

В Корея има няколко обширни плата, като повечето от тях са разположени по западните брегове на големите реки. Те се характеризират със сравнително ниска надморска височина. В горните течения на повечето реки се срещат по-тесните полупланински плата.

Острови и морета

Над 3000 острова се намират главно в южната и югозападната част на полуострова. Общата брегова линия е 17 300 км, като бреговата линия на същинския полуостров е около 8 700 км, а на островите — 8600 км.
Линията на източното крайбрежие е сравнително мека и гладка, защото планинските вериги са разположени успоредно с бреговата линия. При все това характерът на брега е различен: от пясъчни ивици — до скали. Нерядко извиращите наблизо ручеи и минерални извори оформят пясъчни лагуни. Като цяло източното крайбрежие е по-привлекателно за почиващите и туристите с естествените си възможности за летен отдих.
За разлика от източното крайбрежие, западното и южното е много нарязано. По него са разположени и повечето острови, малки полуострови и заливи. Западният бряг на Корейския полуостров, обърнат към Жълто море, има и сравнително дълга приливна вълна. Приливът, който донася със себе си много кал, се усеща най-вече в делтите на разположените в този район реки. По тази причина водата в Жълто море почти винаги е мътна.
Южният бряг е характерен със своите заливи и заливчета, където островите представляват остатъци от някогашните планини, а заливите -съответно долини и равнини. Дължината на бреговата линия тук е почти осем пъти по-голяма от пътя по суша, приливната вълна в южната част на полуострова не е толкова дълга, колкото в западната част: до 1,3 м в района на Пусан и 4,9 м близо до Йосу (여수). По брега има сравнително малко скали, въпреки че и в южната част на полуострова се срещат планини и хълмове.
Най-големият корейски остров се нарича Чеджудо (제주도) и е разположен на 140 км на юг от град Мокпхо (목포).
Дълбочината на Корейския пролив и Жълто море е по-малка от 100 м, затова районът се характеризира с плитък континентален шелф. Тези сравнително недълбоки морета са важни за местния риболов, а отскоро там се търси и петрол.

Води

Реки

Повечето реки в Корея се вливат в Жълто море и Корейския пролив. За мащабите си Корея има няколко дълни реки, дължината на шест от тях надвишава 400 км, в това число са: река Амноканг (압록강) — 790 км, река Туманганг (두만강) — 521 км, река Ханканг (한강) — 514 км, река Къмганг (금강) — 401 км и река Нактонгганг (낙동강) — 525 км. Вече казахме, че първите две реки оформят и естествената граница между КНДР и Китай, както и на КНДР с Русия и се вливат съответно в Жълто море и Японско море. Реката Нактонгганг (낙동강) се влива в Корейския пролив, а останалите реки — в Жълто море.
Извори [редактиране]
В Корея има немалко извори с топла и минерална вода, като в повечето случаи те са разположени край морския бряг.

Флора и фауна

Корея се отличава с изключително богат животински и растителен свят, защото съчетава различни климатични условия. Поради тази причина на полуострова се срещат както алпийски растения от субарктичния пояс, така и вечнозелени видове, характерни за субтропическия пояс.

Полезни изкопаеми

Като цяло Корея е бедна на полезни изкопаеми, но при все това главно на територията на КНДР се срещат около 300 техни вида, в това число залежи на желязна руда, магнетит и лимонит, като техният добив се осъществява по наземен начин. В Корея има незначителни находища на рудите на цветни метали, такива като злато, сребро, мед, олово, цинк и др.

Климат

Климатът на |Корейския полуостров е обусловен от географското разположение на Корея в близост до Централна Азия и Тихия океан, като доминиращо е континенталното влияние. Климатът в Корея е влажен и се отнася към източноазиатския мусонен тип. Средната температура през зимата обикновено е под нулата, като средната януарска температура в Сеул е 3.5 градуса под нулата. Лятото в Корея е горещо, като в по-голямата част от полуострова средната температура през горещите месеци е около 25 градуса над нулата, изключение правят само най-северните планински райони. Средната лятна температура в Сеул е 25.3 градуса над нулата.
Корея е разположена в зоната на Източноазиатския мусон. През зимните месеци високото налягане на въздушните маси над Сибир значително понижава температурните показатели, когато сухият студ нахлува на територията на Корея. Зимният мусон, който като правило е по-силен от летния, създава немалко трудности за жителите на Корейския полуостров, защото обикновено е съпроводен от ниски температури. През зимата количеството валежи не превишава 10% от годишния им обем.
Летният мусон носи със себе си много океанска влага, която се изсипва над полуострова във вид на поройни дъждове. Почти 70% от годишните валежи се проливат между юни и септември. Не са редки гръмотевиците и светкавиците, придружени от поройни дъждове. Почти всяка година полуостровът бива засегнат от преминаващи тихоокеански циклони, които на свой ред допринасят за увеличаването на общия обем на валежите. Общата сума на валежите варира от 500 мм в североизточната част на полуострова до 1 400 мм на южното крайбрежие. Валежите нарастват от север на юг.
Като правило два вида циклони влияят върху климата на полуострова: първите се зараждат в басейна на река Яндзъ в Китай и връхлитат върху Корея през март или април, а понякога и в началото на летния сезон, като носят със себе си много валежи, което е изключително благоприятно за отглеждане на ориз. Другите се характеризират с тайфуни, които се зараждат в района на екватора, а след това се движат на север към Тайван и по-нататък към Япония, Китай или Корея. Най-често тайфуните достигат територията на Корея през юли и август, като един или два средни тайфуна достигат южната част на полуострова почти всяка година.
Корейците смятат, че пролетта пристига в тяхната страна заедно с първите лястовици и цъфтежа на вишневите дървета, което обикновено става през втората половина на март или в началото на април. В северната част на полуострова пролетта идва не по-рано от края на април. Постепенно, от март към май, нараства обемът на валежите, като дъждовете са меки, което е много благоприятно за селскостопанските работи. През пролетта розата на ветровете е разнообразна, като в началото ветрове духат от северозапад, а после — от юг. Пролетта като правило е кратка, продължителността ѝ е не повече от два месеца — април и май, особено в северната част на полуострова.
Лятото в Корея е горещо и дъждовно. То обикновено започва през юни, когато температурите надвишават 20 градуса. В повечето райони, с изключение на крайния север, лятото продължава почти четири месеца. Средният месечен обем на валежите често превишава 100 мм. Лятото носи със себе си циклонни бури и мусонни дъждове. Най-влажният месец е юли, когато дневният обем на валежите може да достигне 200 мм, а понякога даже 300 мм. По време на летните дъждове коритата на много корейски реки и водоеми се препълват, което нерядко води до наводнения и стихийни бедствия, от друга страна, честите и обилни валежи са изключително благоприятни за отглеждането на ориз по т.нар. влажни оризища. През лятото разликата в горните температурни граници в северната и южната част на полуострова е незначителна, най-високата температура — 40 градуса по Целзий е била отбелязана в град Тегу (대구) в Република Корея на 1 август 1942 г.
Есента е сравнително кратка — от октомври до ноември. През това време горещият и влажен летен мусон отстъпва място на студения и сух зимен мусон. През октомври над по-голямата част от полуострова се установява ясно и тихо време, нощите са студени, особено на север, където даже през деня по земята и дърветата се забелязва скреж, а през деня температурите са отново сравнително високи. Топлите есенни дни са много благоприятни и за корейските селяни, които тогава прибират есенната реколта и засяват зимните култури.
Зимите се различават значително в северната и южната част на Корейския полуостров: ако в крайните северни райони на КНДР температурата се понижава до 20 градуса под нулата, то в южната част тя е около 4 градуса над нулата. Зимното време в северната част на Корея се обуславя от сухия сибирски студ, когато реките замръзват за няколко месеца, докато на юг се усеща благоприятното въздействие на Тихия океан, което допринася за по-високите температури. Обикновено зимата в Корея продължава четири месеца.

Население

През 2007 г. населението на Република Корея достигна 48,5 милиона, като гъстотата му е една от най-високите в света.


Възрастов състав

(2006)
0-14 години: 18.9 % (мъже 4 844 083/жени 4 368 139)
15-64 години: 71.8 % (мъже 17 886 148/жени 17 250 862)
над 65 години: 9.2 % (мъже 1 818 677/жени 2 678 914)
(2007)
0-14 години: 18.3 % (мъже 4 714 103/жени 4 262 873)
15-64 години: 72.1 % (мъже 18 004 719/жени 17 346 594)
над 65 години: 9.6 % (мъже 1 921 803/жени 2 794 698)Етнически състав

Мнозинството от населението на страната са етнически корейци, най- глямата малцинствена група са китайците - 100 000 души, следвани от японците и др.

Религия

35.0% - атеисти
28.7% - християни
23.9% - будисти
8.0% - мести религии
1.4% - други

Конституция и държавно управление

Република Корея официално е провъзгласена на 15 август 1948 г. Страната има демократична форма на управление, основана на разделение на властите и система за надзор и баланс, заложена в приетата на 17 юли 1948 г. Конституция. Управлението се извършва чрез изпълнителната, законодателната и съдебната власт.
Начело на изпълнителната власт стои президентът, който се избира на преки избори за един мандат от 5 години. Президентът изпълнява функциите си с помощта на Държавния съвет с членове – премиера и министрите.
Законодателната власт е представена от еднокамарно Национално събрание. Понастоящем Националното събрание има 245 членове, избрани на общи избори и 54 членове, определени по пропорционална избирателна система измежду политическите партии, спечелили 5 и повече места на преките избори.
Юридическата система е тристепенна, с районни съдилища в големите градове, с 3 апелативни съда и Върховен съд. Върховният съд разглежда и се произнася по обжалвани решения относно граждански и наказателни дела. Неговите решения са окончателни и служат на съдебната практика.


Образование

Началното образование е задължително за всички деца от 6 до 11-годишна възраст. Програмата се състои от 8 основни предмета: корейски език, математика, обществени науки, природо-знание, етика, физическо възпитание и изкуства.

начални училища (6 години),
средни училища (3 години),
гимназии (3 години) и
колежи и университети (от 2 до 4 години) с магистърски и докторски програми.


Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://4umusic.bulgarianforum.net
S & S
Неспасяем случай
Неспасяем случай
avatar

Брой мнения : 357
Join date : 17.09.2010

ПисанеЗаглавие: Re: Корея ........   Вто Мар 01, 2011 10:58 am

Цял филм само с iPhone 4


Корейски режисьор снима хорър с мобилни телефониОтличаваният с редица световни награди Парк Чан-Уук реши да заснеме новия си хорър „Живот, пълен с възходи и падения” само чрез смартфони на Apple, пише сайтът mashable.com.

Авторът на продукции като „Старо момче”, „Жажда”, „Съчувствие за г-н Мъст” и „Съчувствие за лейди Мъст” се насочва към iPhone 4, защото бил лек, удобен и „всеки може да го използва”.

Освен това лесно се набавят достатъчно много камери за снимане на сцените от различни ъгли.

Общият бюджет на продукцията е съвсем скромен – 133 хиляди долара. Самият филм, с дължина половин час, ще бъде пуснат по кината в Южна Корея в края на месеца.

Парк Чан-Уук обаче далеч не е първият корейски творец, който се захваща с реализацията на филмов проект само с помощта на iPhone 4.

Миналия октомври доставчикът на този вид телефони в азиатската страна спонсорира филмов фестивал, на който бяха показани цели 12 късометражни филма, заснети със смартфона.

Седемминутният „Пътуващият с влак” с Дев Пател и Памела Андерсън в главните роли пък беше заснет само с Nokia N8 от британските братя Макхенри преди няколко месеца.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://4umusic.bulgarianforum.net
S & S
Неспасяем случай
Неспасяем случай
avatar

Брой мнения : 357
Join date : 17.09.2010

ПисанеЗаглавие: Re: Корея ........   Вто Мар 01, 2011 11:04 am

Правителството на Корея благодари на България за евакуацията от Либия

В писмо до МВнР посолството на Република Корея изразява признателност от името на своето правителство за съдействието оказано от българските власти при евакуацията на корейски граждани от Либия, съобщиха от външното ни министерство. "Благодарение на вашата навременна и ангажирана реакция, корейските граждани пристигнаха живи и здрави в София", пише в писмото си временно управляващият посолството на Република Корея в София. БГНЕС припомня, че вчера към Либия излетяха два самолета. В 16:15 излетя правителственият "Еърбъс", който към 18:35 вече беше кацнал в Джамахирията. Към 18:00 часа от летище София към Триполи излетя втори самолет "Еърбъс" на "България Еър", който беше нает от "Техноекспортстрой". В 3.40 часа на летище София кацна самолетът на "България Еър" с българите от Либия. На борда на самолета имаше 110 българи и 6-ма румънски граждани. Правителственият самолет се върна днес в София в 10 часа, като докара само една българка и други чужди граждани. След това последва уволнението на директора на "Техноекспортстрой" Емил Коцев, тъй като според премиера Борисов, Коцев на гърба на МВнР се опитал да си прави PR. Премиерът напомни и че парите за втория самолет са 100% от 100% държавна фирма. /БГНЕС /
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://4umusic.bulgarianforum.net
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Корея ........   

Върнете се в началото Go down
 
Корея ........
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Asian Music Invasion :: За всяка страна по нещо-
Идете на: